8 kruiden om uw culinaire tuin groeienKruiden zijn niet kieskeurig en maak vrienden gemakkelijk met andere soorten planten.

— Ariel Agenbroad, University of Idaho tuinbouw professor

Koken voor uw familie en vrienden is een arbeid van liefde---een liefde die zichtbaar is in de smaak van de maaltijd.

Stel je de smaak van de maaltijd als het beschikt over verse kruiden, gekweekte in uw eigen kruidentuin.

Het is niet alleen mogelijk maar waarschijnlijk dat maakt niet uit waar je woont u kunt genieten van uw eigen homegrown kruiden vrij gemakkelijk.

Ariel Agenbroad, uitbreiding tuinder op de extensie van de Universiteit van Idaho in Canyon County, zegt kruiden zijn zo makkelijk te groeien dat iedereen bij het succes kan worden. Hoewel de meeste soorten groeien best buiten, ze opgemerkt, kan u hen op een vensterbank of keuken teller groeien. Een tuin venster---een vak-vormige venster dat kan worden gebruikt als een miniatuur kas---zou bieden een bijzonder goed binnenmilieu.

Agenbroad roept kruiden "multi-taskers" vanwege hun vermogen om zich aan te passen en het gemak en de betaalbaarheid van het hebben van een kruidentuin. Ze voegt eraan toe dat kruiden sterk in hun kenmerken variëren. Ze zijn afwisselend eetbare of geneesmiddelen. Sommige produceren een geur, terwijl anderen dat niet doen. Sommige hebben prachtige bloemen en loofwerk en vogels en vlinders vinden habitat en nectar onder hen.

"Kruiden zijn niet kieskeurig en maak vrienden gemakkelijk met andere soorten planten," zei Agenbroad. "Ze kunnen worden geplooid in moestuinen, bloem grenzen of rond struiken en bomen. Sommige overblijvende kruiden, zoals munt, kunnen invasieve worden in de tuin. Plant deze kruiden waar ze kunnen comfortabel verspreiden, of proberen hen te planten in grote potten te bevatten ze."

Delen met vrienden is een van de geneugten van de tuinen, en kruidentuinen zijn geen uitzondering. Met een kruidentuin is het vrij eenvoudig te propageren van de gehele installatie te delen. "Try basil stekken in water, opgraven en splitsen van een volwassen plant van bieslook of oregano en herbeplanting de secties of een tip snijden een lavendel of rozemarijn aftakkingen in vochtige potgrond, wroeten wroeten" zei Agenbroad.

Een lijst van acht kruidentuin "must haves"---op basis van aanbevelingen van Agenbroad en nationaal erkende Tuinieren deskundige Charlie Nardozzi---bestaat uit basilicum, bieslook, lavendel, munt, oregano, peterselie, rozemarijn en koriander.

Deze planten werden gekozen omdat "zij zou een tuinman met mooie, geurige planten die werken goed in landschappen of containers" en zij bieden de "breedste bereik of nut, van koken en het behoud van thee en cocktails," zei Agenbroad.

Basilicum


Featured in Italiaanse en Aziatische gerechten en zelfs cocktails, is basilicum een van de meest veelzijdige en nuttige kruiden in de tuin. Het wordt behandeld als jaarlijks in de meeste gebieden van het land. Bloeiende tijdens de zomermaanden, houdt basilicum van volle zon en goed doorlatende vruchtbare grond, Nardozzi zei.

Evenals het toevoegen van smaak aan caprese salades, voegt basilicum ook schoonheid aan de tuin. "Vindt u een duizelingwekkende reeks van keuzes, van basils proeverij van citroen en zoethout tot ruw, paars en gestreept rassen," zei Agenbroad. Pittige handschoen Basilicum groeit in een "kleine bal vorm", zei Nardozzi.

Groeien het midden in uw keuken

Als u wilt spice up van uw keuken en geen ruimte voor een kruidentuin buitenshuis hebben, eventueel maken één binnen. De meeste kruiden zijn inheems in warme, zonnige klimaat, echter, en een aanrecht geeft niet altijd geschikt levende regelingen zonder een paar aanpassingen.

Universiteit van Idaho extensie tuinder Ariel Agenbroad biedt de volgende tips voor het kweken van kruiden binnen:

Zorg voor voldoende ruimte voor de planten groeien. Deze kleine potten verkocht binnen kruidentuinen de plant lang zal niet steunen. Geef elke plant een gallon middelgrote pot en gebruik een kwalitatief hoogwaardige potgrond, niet tuingrond.

Zorgen voor voldoende licht. Een zuiden venster kan zorgen voor voldoende licht; anders, TL-lampen geïnstalleerd onder een kast of op een voet van de plant zou een goed alternatief.

Water en bemesten spaarzaam. Planten groeien langzamer binnenshuis en vereisen geen bijna net zoveel water of kunstmest als hun buiten tegenhangers. Water alleen wanneer bodemoppervlak is opgedroogd. Teveel water kan leiden tot ziekten en schimmels muggen. Over bemesten kan leiden tot planten die hun beperkt voorwaarden ontgroeien. Bemesten met een verdunde organische of synthetische meststof eenmaal per maand of een slow release pellet formulering te gebruiken.

Oogst vaak. Knijpen terug en regelmatig gebruik van uw kruiden moedigt meer vertakking en groei.

Bieslook

Met een smaak van de milde UI, kunnen bieslook worden gebruikt op top gebakken aardappelen, salades, eieren, kaas, brood en koekjes. Knoflook bieslook zijn ook populair als een plaatsvervanger ui/knoflook. In de tuin zijn bieslook mooi, bloeiende vaste planten die op betrouwbare wijze van vroegste lente tot late herfst groeien. "De bloemknoppen en lolly-vormige paarse bloemen zijn eetbaar, ook, en ook aantrekkelijk voor gunstige bestuivers" zoals de kolibries en bijen, zei Agenbroad.

Lavendel

Lavendel biedt haar geur aan alles van de tuin naar de kookplaat aan het bad. "De bloemen vers of gedroogd gebruikt een subtiele floral aroma toevoegen aan dranken, gebak, soepen en vleesgerechten," zei Agenbroad. "Gedroogde bloemen maken ook prachtige zakjes voor lades, kasten, zelfs in de droger kleren." Lavendel is een vaste plant, maar het houdt niet van natte winterweer. "De zilverachtige grijze, rechtopstaand gebladerte ondersteunt lang, elegante bloemen stengels in bijna iedere tint van paars, roze of wit," zei Agenbroad.

Mint


Mint is snel en gemakkelijk te kweken. De enige moeilijkheid ligt bij het kiezen van welke verscheidenheid om te groeien en toevoegen aan kruidenthee, cocktails, gelei en gebak. "Apple mint is een persoonlijke favoriet, maar tuinders kunnen ook genieten van gember munt, chocolade of oranje munt, ananas mint, en natuurlijk, versies van pepermunt, Kruizemunt en zelfs de dwerg sier Corsicaanse mint," zei Agenbroad. Mint kan is een vaste plant en worden geteeld in containers of kunnen vrij rondlopen in de tuin.

Oregano

Het aroma van oregano omvat Grieks, Mexicaanse en Italiaanse keuken omdat haar "aards, complexe smaak is perfect in sauzen, soepen, pasta, bonen en vleesgerechten," zei Agenbroad. Oregano is een vaste plant kruid dat groeit gemakkelijk en betrouwbaar in vele delen van het land en is een van de enkele kruiden die niet veel essentiële smaak als gedroogd verliest.

Peterselie

Meer dan een plaat decoratie, voegt peterselie een citroenachtig kick en heldergroen finishing touch aan salades, soepen, gebraden vlees, groenten, aardappelen of vis. In de tuin, peterselie houdt een koele seizoen, is gemakkelijk te kweken en trekt vlinders. "Het is een fraaie plant als een eetbare versiering," zei Nardozzi.

Rozemarijn


Hoewel niet zo makkelijk om te groeien als sommige van de andere kruiden, rosemary's culinaire toepassingen maken het de extra moeite waard. Verse rozemarijn voegt smaak aan kip, varkensvlees, rundvlees, aardappelen en andere groenten. Takken worden vaak gebruikt in plaats van spiesjes voor lam kabobs. Veel tuinders Onderdak in de koudste delen van het land, hun potten met rozemarijn, die een zomerbloeier, binnen in de winter is. De planten dienen ook als landschappelijk met hun prachtige blauwe bloemen, zei Nardozzi. Sommige rassen hebben witte of roze bloemen.

Koriander


Koriander is een hoofdbestanddeel van Mexicaans eten. De zaden van de plant zijn de bron van koriander, een ander essentieel element van het kruidenrek. Koriander "zelf zaait gemakkelijk, dus zodra je hebt, het altijd terug groeit," zei Nardozzi. Een eenjarige plant, het kan groeien goed uit zaden maar---in tegenstelling tot de andere "must-have" kruiden, het moet niet noodzakelijkerwijs geteeld onder bloemen, groenten en andere kruiden. Koriander kan dichter bij elkaar dan de voet demontage afstand die andere kruiden vereisen worden gekweekt.

  • Foto Credit Hemera Technologies/AbleStock.com/Getty plaatjes John Foxx/Stockbyte/Getty Images Jupiterimages/Photos.com/Getty plaatjes
Bevorderd door Zergnet

Middelen

Lees de volgende:

Gerelateerde Artikelen

Kruiden voor een Salsa-tuin

Kruiden voor een Salsa-tuin

Commercieel bereid salsa is verwerkt en verpakt en kan zitten op de kruidenier opslagplanken voor maanden alvorens u het koopt. Probeer in plaats daarvan uw eigen salsa thuis kweken. Voor een frisse, kruidige smaak, de verhoging en de oogst gebruikte
Kruiden die goed in Ohio groeien

Kruiden die goed in Ohio groeien

Ohio is een USDA Hardheid Zone van 5 tot en met 6, waardoor de temperaturen zo laag als minus 10 of min 20 kunnen krijgen in de winter. Zomers kunnen krijgen warm met temperaturen zweven in de 80s en 90s samen met vochtige omstandigheden. Bodem in Oh
Groenten & kruiden die in de schaduw groeien

Groenten & kruiden die in de schaduw groeien

Kweken van uw eigen voedsel kunnen zijn een geweldige manier om geld te besparen en opnieuw verbinding maken met de aard en de cyclische manieren. Veel mensen ondervinden problemen omdat hun tuin ruimte meer schaduw die zonovergoten gebieden biedt. D
Hoe te drogen van kruiden in een Dehydrator

Hoe te drogen van kruiden in een Dehydrator

Tuinders met een kruidentuin meestal genieten van verse kruiden hele zomer lang terwijl het kruid planten groeien en bloeien in de bodem. Zodra u gewend kruiden vers uit de tuin groeien, met behulp van gedroogde kruiden uit de supermarkt kan nooit me
Top tien kruiden om te groeien

Top tien kruiden om te groeien

Ongeacht welke kruiden kiest u om te groeien, geef ze een goede hoeveelheid volle zon gedijen; zes tot acht uur volle zon zijn ideaal , maar de meeste kruiden zal krijgen door met minder. Hoewel kruiden niet overdreven Haspengouwse of rijke bodem ver
Kruiden voor een Italiaans Container tuin

Kruiden voor een Italiaans Container tuin

Verbeter uw favoriete Italiaanse gerechten met verse kruiden geplukt uit uw tuin. Voor gemak, kunt u overwegen deze Italiaanse kruiden in een container in de buurt van uw deur of in uw keuken op een zonnige vensterbank groeien. Container tuinieren ma
Kruiden die in gedeeltelijke zon in Zone 6 groeien

Kruiden die in gedeeltelijke zon in Zone 6 groeien

Voor iedereen die heeft net verhuisd naar een nieuw gebied of gewoon begint te interesseren voor tuinieren, uitzoeken wat hardvochtigheid zone u woont in essentieel voor een succesvolle ervaring is.Geschiedenis van hardvochtigheid ZonesUnited States
De beste medicinale kruiden groeien

De beste medicinale kruiden groeien

De milieu-beweging heeft geleid tot een interesse in het kweken van planten die traditioneel werden gebruikt voor hun geneeskrachtige eigenschappen. Veel van deze planten zijn gemakkelijk te kweken in de meeste gebieden, terwijl anderen doen het goed
Kruiden voor zonnige locaties

Kruiden voor zonnige locaties

Kruiden kunnen verleidelijke aroma's en weelderige sierwaarde toevoegen aan elke tuin. Deze planten zijn relatief weinig onderhoud maar vereisen een paar essentials: de juiste bodem, goede zorg en voldoende zonlicht. De laatste factor kan helpen uw b
Kruiden voor schaduwrijke gebieden

Kruiden voor schaduwrijke gebieden

De meeste kruiden zijn afkomstig uit het zonnige Middellandse-Zeegebied en dus vereisen groeiomstandigheden die zes tot acht uur direct zonlicht per dag ontvangen. Maar als u een schaduwrijke tuin hebt, hebt u nog steeds mogelijkheden. Een paar kruid
Nachtschade kruiden

Nachtschade kruiden

Sommige mensen denken kruiden zijn alleen planten waarvan delen--bladeren, stengels of wortels--worden gebruikt om de smaak van voedingsmiddelen. Eigenlijk is de definitie van een kruid is veel breder en historisch alle planten die nuttig is voor cul
Hoe Plant een goedkope Container tuin

Hoe Plant een goedkope Container tuin

Als geld krap is, lijkt uw eigen kruiden, groenten en felgekleurde bloemen groeien een ideale oplossing. Zuinig tuinlieden, ontdekken echter vaak dat de cumulatieve prijs van bloempotten, speciale bodem mixen en kwekerij geteelde planten onbetaalbaar
How to Build and Grow een salade tuin op uw balkon

How to Build and Grow een salade tuin op uw balkon

Zelfs als u een kleine ruimte hebt, kunt u nog een robuust genoeg is voor de productie van een volledige salade tuin groeien. Container tuinieren is de perfecte oplossing, of u nu kort op vierkante lengte of gewoon proberen te beschermen uw Groenen t
How to Grow kruiden commercieel

How to Grow kruiden commercieel

Veel mensen groeien kruiden voor persoonlijk gebruik in tuinen en bloembakken, maar de groeiende kruiden commercieel op grotere schaal kan ook zorgen voor een leuke kant inkomen-- of kan zelfs een full-time baan. Kruiden zijn makkelijker te verzorgen